na úvod www.ekoskola.cz
www.rodicevitani.cz



Halloweenská strašidelná stezka

Ve čtvrtek 31. 10. od 17.00 hod. se naše podzimně vyzdobená škola rozsvítila mnoha světýlky svíček, luceren, lampiónů a rozzářených dýní. Rok se s rokem sešel a přišel opět Halloween.

Je to anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před svátkem Všech svatých, z jehož oslav se vyvinul. V Čechách se oslava tohoto svátku rozšířila až po „sametové revoluci“, a to především mezi mladší generací. Také na naší škole se oslava Halloweenu stala tradicí.

Halloweenská strašidelná stezka přivítala malé návštěvníky veselými písničkami, které vyhrávaly již před školou. U vchodu do školy dostali malí nebojsové tajuplnou mapu, která je vedla po cestě mezi jednotlivými zábavnými úkoly. A nejen mapa se stala jejich průvodkyní. Děti se zde mohly potkat s duchy, upíry, kostlivci, kouzelnicemi i čarodějnicemi. Některá strašidla pomáhala s plněním úkolů a jiná se poctivě snažila vyvolávat strach a děs u malých i velkých. Zda se jim to podařilo, musí posoudit návštěvníci naší Halloweenské strašidelné stezky.

V přízemí mohli všichni obdivovat krásné vyřezané a vydlabané dýně, které v rámci Halloweenu soutěžily o tu nejoriginálnější. Porota měla těžkou práci, vybrat ty, které by měly vyhrát a umístit se. Bylo oceněno 11 TOP dýní. Malou i větší odměnu dostaly všechny děti, které se soutěže zúčastnily. Děkujeme rodičům, kteří dětem pomáhali při práci i při dopravě dýní do školy.

Ve druhém patře byla přichystaná tichá vzpomínková zóna, která odrážela české tradice,
zejména tzv. Dušičky. Zde jsme se mohli zastavit, zavzpomínat a poslat vzkaz do nebe.

Na konci stezky si děti mohly vybrat malý dáreček, který pro ně vyrobili žáci naší školy.
Pak už jen zbývala zastávka u čertů na hřišti za školou. Komu se ještě nechtělo domů, mohl si zatančit se strašidly na diskotéce před školou.

Náš dík patří všem, kteří se na této tradiční akci podíleli. Děkujeme vedení školy a všem učitelům, paním vychovatelkám, paním asistentkám, paním kuchařkám, paním uklízečkám a panu školníkovi.

Náš dík patří všem dětem, které nám pomáhaly s přípravou Halloweenu a s výrobou dárečků a všem strašidlům za úžasné masky a fantastické strašení.


 Mgr. Lenka Holíková