na úvod www.ekoskola.cz
www.rodicevitani.cz




Projekt Armády ČR POKOS na ZŠ Staňkova

V pátek 11.3. se 4., 5. a 6. třídy měly možnost zúčastnit se projektu Armády České republiky POKOS (Příprava občanů k obraně státu).

Celá akce byla organizována na 4 stanovištích, kde jsme se po třídách střídali.

Na prvním stanovišti se děti dozvěděly o fungování Armády České republiky. Děti si za aktivní účast vysloužily spoustu dárků. Dva žáci dobrovolníci se pak při povídání, jak se chovat při úniku jedovaté látky, navlékli do vojenských pláštěnek včetně plynových masek.

Na druhém stanovišti probíhaly praktické ukázky musada. Vojáci ukazovali dětem, jak se bránit a co dělat při pokusu o únos, při napadení nožem. Dětem se velmi líbilo, že jako figuranty využívali některé z dětí. Jako figurantky posloužily i některé paní učitelky!

Na třetím stanovišti byla zdravověda. Vojáci se rozhodli představit roli vojáka záchranáře formou příběhu. Oblékli jednoho ze spolužáků do vesty, dali mu helmu a záchranářský batoh a musel postupovat (jako) palebným polem a dojít ke kolegovi, který byl zraněný a ošetřit ho a přitom bojovat. Poté nám vojáci demonstrovali na dalších dvou zraněných rozdíl mezi civilním a vojenským ošetřením krvácení z paže. Každé z dětí si pak chvíli zkusilo masáž srdce na figuríně.

Na posledním stanovišti pak dva vojáci představovali jednotlivé zbraně. Od pistolí po samopal a kulomet. Děti si zbraně mohly vzít do ruky, potěžkat, zamířit.

Třída 4. C si pak ještě doslova „prolezla“ vojenskou Toyotu Hilux. Je to neuvěřitelné, ale vešla se do ní najednou celá třída (dokonce i paní učitelka byla s polovinou třídy v kufru :-). Voják, který s Toyotou přijel, po chvíli sledování hemžení dětí u auta a v autě prohlásil, že to je pro Toyotu pravá zatěžkávací zkouška…

Tento den jsme si všichni opravdu užili. Děti z něj mají opravdu mnoho zážitků!

kolektiv pedagogů ZŠ Staňkova