na úvod www.ekoskola.cz
www.rodicevitani.cz



Družina | Travouni od Včeliček

Už se nám všem nelíbí, jaké je venku pořád ošklivé počasí. A tak jsme se rozhodli, že si doma uděláme kousek jara. Venku se tráva ještě ani trochu nezazelenala, ale nám se, co nevidět tráva doma zazelená.
A ne ledajaká. Tráva, která roste přímo na hlavě. Že to není možné? Ale je. Pustili jsme se do výroby Travouna, kterému na hlavě místo vlasů, roste právě tráva :-)

Pokud se Vám Travoun líbí a chtěli byste si ho doma vyrobit, necháme Vám tady návod. Není to nic složitého. Budete potřebovat silonovou ponožku, kterou si nasadíte na ruku tak, aby byla špička ponožky ve vaší dlani. Špičku posypte semínky trávy, pšenice, nebo jiného osení. Semínka zakryjte jemnými pilinami, sevřete dlaň se semínky a pilinami a ponožku přetáhněte. Z ponožky se rázem stane pytlík, do něhož nastrkáte piliny. Dejte jich tam hodně, nebojte se, pytlík musí být nacpaný. Vznikne Vám koule, kterou zavážete provázkem. Pokud chcete, aby měl Travoun pilinový nos, „vytáhněte“ ho prsty z pilinové koule. Nezapomeňte ho zavázat provázkem. Nakonec přidělejte oči a pusu.

Tak a teď už jen ponořte hlavu na pár minut do vody. Po vytažení z vody ji postavte například na ozdobený kelímek, aby přebytečná voda mohla odtéct. Travounovi se bude líbit na pěkném, světlém místě, hlavně ho nezapomínejte pravidelně zalévat. Uvidíte, že za pár dní mu začnou rašit zelené vlasy.

My už máme své Travouny hotové. Teď už jen budeme čekat, jak dlouhé vlasy jim vyrostou.


 Včeličky společně s paní vychovatelkou Hudcovou posílají všem veliký jarní pozdrav